Σε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση η Γιάννα Χορμόβα μοιράζεται μαζί μας το όραμα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων για ένα μέλλον με ίσες ευκαιρίες σε όλες τις γυναίκες και εξηγεί πώς στοχευμένες κινήσεις, όπως το Σήμα Ισότητας για τις επιχειρήσεις και οι αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση, μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση του ρόλου των γυναικών στην οικονομική ζωή της χώρας και την ανέλιξή τους σε θέσεις ευθύνης.
-Πείτε μας λίγα λόγια για την πορεία σας έως τώρα, αλλά και για τα καθήκοντα και το όραμα σας ως Γενικής Γραμματέως Ισότητας των Φύλων.
Είμαι διοικητική επιστήμων και έχω υπηρετήσει το Δημόσιο από πολλές θέσεις. Απέκτησα πολύτιμη εμπειρία για τη διοίκηση, εργαζόμενη σε έναν ορεινό Δήμο, τον Δήμο Καρπενησίου και στη συνέχεια στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Η ανάληψη των καθηκόντων της Γενικής Γραμματέως Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων ήταν για εμένα μεγάλη τιμή, αλλά και πρόκληση. Τα θέματα ισότητας, τόσο με την έξαρση της πανδημίας όσο και με την έλευση του #metoo στη χώρα μας, βρίσκονται ψηλά στον δημόσιο διάλογο. Πρόκειται, λοιπόν, για μια χρονική συγκυρία που επιβάλλει τη δράση, ώστε να καταφέρουμε να φέρουμε τη «ζυγαριά» σε ισορροπία, να αποκτήσουν και στην πράξη οι γυναίκες ίσες ευκαιρίες με τους άνδρες.
Αυτό είναι και το όραμά μου: να συμβάλλω στη διαμόρφωση ενός μέλλοντος, στο οποίο οι γυναίκες θα είναι σε θέση να χτίσουν τις ζωές τους όπως εκείνες επιθυμούν, έχοντας τις ίδιες ευκαιρίες με τους άνδρες.
-Η Γενική Γραμματεία Ισότητας έχει έναν ενεργό και δραστήριο ρόλο αναφορικά με την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων. Ποια τα επόμενα βήματα που σκοπεύει να κάνει η Γραμματεία προς αυτήν την κατεύθυνση;
Η ΓΓΔΟΠΙΦ είναι αρμόδια για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των εθνικών πολιτικών ισότητας για την εξάλειψη των έμφυλων διακρίσεων και την προώθηση της ισότητας των φύλων. Στο πλαίσιο της αποστολής της, επιδιώκει την ενδυνάμωση των γυναικών σε όλο το φάσμα της ζωής, ιδιωτικής και δημόσιας, και την εξάλειψη των διακρίσεων. Όλες οι δράσεις, τρέχουσες και μελλοντικές, αποτυπώνονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων, το οποίο μάλιστα τέθηκε και σε δημόσια διαβούλευση.
Επιγραμματικά, όμως, θα αναφέρω πως το δίκτυο της Γενικής Γραμματείας για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, το οποίο περιλαμβάνει 43 Συμβουλευτικά Κέντρα, 19 Ξενώνες Φιλοξενίας και την 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 15900, θα συνεχίσει να ενδυναμώνεται. Εμβληματικές δράσεις, όπως το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς», που προβλέπει την ενίσχυση των νέων μητέρων για την εργασιακή τους επανένταξη, βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης.
Η συνεργασία με τις Δημοτικές αλλά και τις Περιφερειακές Επιτροπές Ισότητας των Φύλων, που διαρκώς αυξάνονται, θα ενταθεί, καθώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται πολύ κοντά στους πολίτες και μπορεί να αφουγκράζεται άμεσα τις ανάγκες τους.
Τέλος, οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης ενάντια στη βία κατά των γυναικών θα συνεχιστούν, καθώς αποδίδουν, κρίνοντας από την αύξηση των καταγγελιών φαινομένων βίας στις δομές του δικτύου.
-Το παρατηρητήριο της ΓΓΔΟΠΙΦ εντοπίζει έντονη υποεκπροσώπηση των γυναικών σε πληθώρα τομέων ελέγχου. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του φαινομένου;
Η ανισότητα επηρεάζει όλο το φάσμα της ζωής των γυναικών. Ξεκινώντας από την ιδιωτική ζωή, εξαιτίας των έμφυλων στερεοτύπων, αναλαμβάνουν εκείνες κατά κύριο λόγο τις δουλειές του σπιτιού και τη φροντίδα των παιδιών. Ως εκ τούτου, αναγκάζονται να εργαστούν λιγότερες ώρες, ή και καθόλου. Παράλληλα, ο αγώνας που κάνουν για να τα καταφέρουν στο σπίτι και στην εργασία, τους κόβει το δρόμο για την ενασχόληση με τα κοινά.
Η ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών στην πολιτική ζωή και σε θέσεις ευθύνης επιδιώκεται μέσα από σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις (όπως ο ν. 4706/2020 που διασφαλίζει την επαρκή εκπροσώπηση και των δυο φύλων στα Δ.Σ. των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο) και την παρακολούθηση της απόδοσης αυτών, με δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, αλλά και με την ενδυνάμωση των κοριτσιών μέσα από την εκπαίδευση, με την προβολή των κατάλληλων προτύπων. Όλες αυτές οι δράσεις αποτυπώνονται στον τρίτο άξονα του ΕΣΔΙΦ, «Ισότιμη συμμετοχή γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων/ ηγετικούς ρόλους».
-Το εθνικό σχέδιο δράσης για την ισότητα των φύλων επιδιώκει να αντιμετωπίσει πολλά από τα κακώς κείμενα σε πεδίο ισότητας. Ποια είναι τα βασικά σημεία δράσης και ποια τα αποτελέσματα τα οποία αναμένουμε;
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025 αναπτύσσεται σε τέσσερις θεματικούς άξονες Προτεραιότητας:
- Πρόληψη και καταπολέμηση έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας
- Ισότιμη συμμετοχή γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων/ ηγετικούς ρόλους
- Ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας
- Ενσωμάτωση διάστασης φύλου σε τομεακές πολιτικές.
Οι άξονες εξειδικεύθηκαν με βάση τις προτεραιότητες της ΓΓΔΟΠΙΦ και τις ανάγκες της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας και στη συνέχεια το Σχέδιο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση που διήρκεσε πάνω από έναν μήνα. Στην τελική του μορφή, πρόκειται για ένα ρεαλιστικό σχέδιο, ώριμο, το οποίο θα υλοποιηθεί με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί και με στενή παρακολούθηση. Θα πρέπει, δε, να επισημάνω ότι για πρώτη φορά έγινε συντονισμένη ενσωμάτωση προτάσεων πολιτικής από όλα τα υπουργεία, καθώς η ισότητα των φύλων είναι οριζόντια πολιτική.
Οι στόχοι που έχουμε θέσει είναι μεγαλεπήβολοι, αλλά όχι μαξιμαλιστικοί. Πιστεύω ακράδαντα ότι με την υλοποίηση του ΕΣΔΙΦ, το 2025 η πραγματικότητα που βιώνουν οι γυναίκες στη χώρα θα είναι καλύτερη.
-Θα μπορούσε η ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας μέσω στοχευμένων δράσεων να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα ανισότητας;
Καθώς η ανισότητα αποτυπώνεται σε κάθε έκφανση της ζωής, ανάλογη θα πρέπει να είναι και η δράση για την αντιμετώπισή της. Δεν αρκούν μεμονωμένα σχέδια για την τόνωση της παρουσίας των γυναικών στην εργασία και το επιχειρείν, η ενδυνάμωση των γυναικών πρέπει να είναι ολιστική.
Δεν αρκούν μεμονωμένα σχέδια για την τόνωση της παρουσίας των γυναικών στην εργασία και το επιχειρείν, η ενδυνάμωση των γυναικών πρέπει να είναι ολιστική
Γι’ αυτό και μέσα από τα Συμβουλευτικά Κέντρα της ΓΓΔΟΠΙΦ για γυναίκες θύματα βίας παρέχεται δωρεάν η υπηρεσία εργασιακής συμβουλευτικής σε όποια γυναίκα το επιθυμεί, ενώ σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ οι γυναίκες θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας έχουν την ευκαιρία να εργαστούν, μέσα από το πρόγραμμά του για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Το πρόγραμμα «SHARE» που υλοποιούμε στοχεύει στην προώθηση της συμφιλίωσης της εργασίας και της οικογενειακής/ιδιωτικής ζωής για εργαζόμενους/ες σε επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτού, θα απονεμηθεί και Σήμα Ισότητας στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν, το οποίο θα αποτελέσει τον «οδηγό» για όλες τις επιχειρήσεις που θα θελήσουν να λάβουν το Σήμα και να συμβάλλουν στην προώθηση της ισότητας των φύλων, με οφέλη και για τις ίδιες, αλλά και για το προσωπικό τους.
Επιπλέον, μέσα στο 2021 θα ξεκινήσει πιλοτικά το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς», μέσω του οποίου προβλέπεται η οικονομική ενίσχυση των μητέρων για τη φύλαξη του παιδιού ή των παιδιών τους ηλικίας έως 2,5 ετών, με στόχο την επιστροφή τους στην αγορά εργασίας.
Τέλος, η ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου με την κύρωση της Σύμβασης 190 του ILO για τη βία και την παρενόχληση στην εργασία –ενός φαινομένου που πλήττει σε μεγάλο βαθμό τις γυναίκες- και με την ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας 2019/1158 για την εναρμόνιση ιδιωτικής και επαγγελματικής ζωής, αποτελούν σημαντικά βήματα προς τον στόχο μας.
Με όλες αυτές τις κινήσεις, αλλά και με όσες σχεδιάζουμε και αποτυπώνονται αναλυτικά στο ΕΣΔΙΦ 2021-2025 επιδιώκουμε να αφήσουμε πίσω μας τα έμφυλα στερεότυπα, αλλά και τα μεγάλα εμπόδια που δημιουργούν και κρατούν τις γυναίκες μακριά από τη ζωή που ονειρεύονται.
Επιδιώκουμε να αφήσουμε πίσω μας τα έμφυλα στερεότυπα, αλλά και τα μεγάλα εμπόδια που δημιουργούν και κρατούν τις γυναίκες μακριά από τη ζωή που ονειρεύονται