Στην Karatzas & Partners επενδύουμε διαρκώς στο ανθρώπινο δυναμικό μας

Η ομαδική εργασία, ο αμοιβαίος σεβασμός και οι σχέσεις εμπιστοσύνης είναι μερικές μόνον από τις αξίες που χαρακτηρίζουν την Karatzas & Partners, μια καινοτόμο, διαρκώς εξελισσόμενη δικηγορική εταιρεία, την οποία στελεχώνουν 8 εταίροι και 73 συνολικά εργαζόμενοι

Κατερίνα Καρατζά, Managing Partner KARATZAS & PARTNERS

Η Karatzas & Partners βρίσκεται ανάμεσα στις δικηγορικές εταιρείες που διακρίνονται σταθερά τόσο σε εγχώριο, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Ποια θεωρείτε ότι είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά και οι αξίες της εταιρείας που οδηγούν σε αυτές τις διακρίσεις;

Επιδιώκουμε να είμαστε πάντοτε ενήμεροι για όλες τις εξελίξεις και να προσαρμοζόμαστε σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη αγορά, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο

Εδώ και σχεδόν 60 χρόνια, η Karatzas & Partners παρέχει στους πελάτες της νομικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, ανταποκρινόμενη στις εξειδικευμένες ανάγκες τους, παραμένοντας πάντοτε στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων. Οι στέρεες νομικές μας βάσεις, ο σταθερά διεθνής προσανατολισμός μας, καθώς και η δυνατότητα να βρίσκουμε πρωτότυπες και, συνάμα, ασφαλείς νομικά λύσεις για τις πολύπλοκες ανάγκες των πελατών μας είναι τα κύρια στοιχεία που μας χαρακτηρίζουν. Ταυτόχρονα, παρακολουθούμε στενά τις τεχνολογικές εξελίξεις και εκσυγχρονίζουμε  τον τρόπο λειτουργίας μας.

Ειδικότερα, είμαστε ίσως η μοναδική δικηγορική εταιρεία στην Ελλάδα που πιστοποιήθηκε με ISO27001:2013 για την ασφάλεια των πληροφοριών, καθώς και η πρώτη δικηγορική εταιρεία στην Ελλάδα που χρησιμοποίησε Artificial Intelligence. Η αγορά, εκτιμώντας όλα αυτά, μας έχει αναδείξει ως μια από τις ηγέτιδες δικηγορικές εταιρείες στην χώρα.

Οι πιο πρόσφατες συναλλαγές με τις οποίες ασχοληθήκαμε αποδεικνύουν ότι η εταιρεία μας δίνει δυναμικό παρών στις περισσότερες σημαντικές συναλλαγές, ακόμη και σε κρίσιμες περιόδους για τη χώρα μας. Είμαστε σταθερά οι πρώτοι που πραγματοποιούμε καινοτόμες συναλλαγές για την ελληνική αγορά και οι πελάτες μάς εμπιστεύονται, όταν τα νερά είναι αχαρτογράφητα, όταν δηλαδή δεν έχει ξαναγίνει παρόμοια συναλλαγή στην Ελλάδα.

Η εταιρεία μας είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις πρώτες χρηματοδοτήσεις τύπου project finance στην Ελλάδα, στην πρώτη τιτλοποίηση, στην πρώτη έκδοση καλυμμένων ομολογιών, στην πρώτη μοχλευμένη εξαγορά (leveraged buy out), στην πρώτη αναδιάρθρωση χρέους ελληνικής εταιρείας με χρήση αγγλικού scheme of arrangement, στην πρώτη τιτλοποίηση μη τραπεζικών δανείων, στην πρώτη απόσχιση κλάδου τραπεζικών εργασιών και στην πρώτη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων με χρήση του προγράμματος Ηρακλής, για να αναφέρω μερικές μόνο από τις πρωτιές που έχουμε.

Στην Karatzas & Partners επενδύουμε διαρκώς στο ανθρώπινο δυναμικό μας. Μεγαλώνουμε και ενισχύουμε τις ομάδες μας και έχουμε εκσυγχρονίσει το σύστημα προσλήψεών μας, αλλά και το πρόγραμμα ένταξης των νεοπροσληφθέντων στην εταιρεία μας, χρησιμοποιώντας καινοτόμα εργαλεία και πρακτικές. Η ομάδα των δικηγόρων μας συνδυάζει ένα εντυπωσιακό ακαδημαϊκό και εργασιακό υπόβαθρο με εξαιρετικές προσωπικές δεξιότητες.

Κυρίαρχο μέλημά μας είναι να προσφέρουμε ένα εργασιακό περιβάλλον βασισμένο στην ομαδική εργασία, τον αμοιβαίο σεβασμό και τις σχέσεις εμπιστοσύνης. Γι’ αυτό το λόγο, ενθαρρύνουμε τους εργαζομένους μας, δίνοντάς τους το χώρο για τη λήψη πρωτοβουλιών, για να νιώθουν βεβαιότητα και αυτοπεποίθηση, ανεξαρτήτως του ρόλου εργασίας ή των ετών εμπειρίας τους. Η συμβολή όλων εκτιμάται και επιβραβεύεται.

Τέλος, προκειμένου να ανταποκρινόμαστε στις ιδιαίτερα απαιτητικές επιχειρηματικές ανάγκες των πελατών μας, επιδιώκουμε να είμαστε πάντοτε ενήμεροι για όλες τις εξελίξεις και να προσαρμοζόμαστε σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη αγορά, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Στόχος μας είναι η διαρκής εκπαίδευση της ομάδας μας, σε σχέση με τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στους τομείς του δικαίου στους οποίους εξειδικευόμαστε.

Μέσω των υπηρεσιών που προσφέρουμε φροντίζουμε να δίνουμε προστιθέμενη αξία σε όλες τις υποθέσεις των πελατών μας, διασφαλίζοντας ότι όλες οι συναλλαγές τους είναι τόσο σωστά δομημένες, ώστε να επιτυγχάνουν τους στόχους τους όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται.

Η εταιρεία σας εφαρμόζει ένα οργανωμένο πρόγραμμα Corporate Social Responsibility ακολουθώντας πρότυπα εταιρειών του εξωτερικού. Πόσο σημαντική είναι για μια δικηγορική εταιρεία η κοινωνική υπευθυνότητα;

Η εταιρική υπευθυνότητα αποτελούσε ανέκαθεν, και συνεχίζει να αποτελεί, έναν από τους βασικούς στόχους μας. Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη την προσφορά μας προς την κοινωνία και οι δραστηριότητές μας περιλαμβάνουν ένα σημαντικό μέρος pro bono εργασίας, καθώς και οικονομική ή μη υποστήριξη σε πρωτοβουλίες που σχετίζονται ή και δεν σχετίζονται με το νομικό κλάδο. Στηρίζουμε ενεργά πολλά φιλανθρωπικά σωματεία, καθώς και μη κυβερνητικές οργανώσεις μέσω δωρεών, δίνοντας προτεραιότητα στις γυναίκες και τα παιδιά που έχουν ανάγκη.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού πραγματοποιήσαμε μια σημαντική δωρεά σε νοσοκομειακό εξοπλισμό προς το Γ.Ν.Σ.Θ.Α «Η Σωτηρία», θέλοντας να εκφράσουμε έμπρακτα την υποστήριξή μας στον αγώνα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της χώρας μας.

Επιπλέον, στην Karatzas & Partners πιστεύουμε στη νέα γενιά δικηγόρων και υποστηρίζουμε σθεναρά τις πρωτοβουλίες και δράσεις τους. Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζουμε κάθε χρόνο τη συμμετοχή Ελλήνων φοιτητών σε διάφορους εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς.

Τέλος, από το πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας μας δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Νοιαζόμαστε για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εταιρείας μας και, έχοντας αυτό κατά νου, προσπαθούμε να αυξήσουμε τον ρυθμό ανακύκλωσης και να μειώσουμε τη χρήση χαρτιού, εφαρμόζοντας μεθόδους όπως το “follow me printing”, ανακυκλώνοντας τις παλιές συσκευές και τα αναλώσιμά τους, κ.α.

Επιπλέον, ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους μας να υιοθετήσουν περιβαλλοντική συνείδηση στην καθημερινότητά τους, προωθώντας φιλικές προς το περιβάλλον δράσεις και πρωτοβουλίες.

Φέτος, για μια ακόμη χρονιά, διακριθήκατε από το IFLR1000 ως “Woman Leader 2020” για την Ελλάδα. Με αφορμή τη βράβευσή σας αυτή, αλλά και το γεγονός ότι η Karatzas & Partners είναι η μοναδική δικηγορική εταιρεία στην Ελλάδα με γυναίκα στο ρόλο της Managing Partner, μιλήστε μας για τη γυναίκα δικηγόρο και πώς αυτή αντιμετωπίζεται από την εταιρεία σας.

Όλοι οι εργαζόμενοι είναι πολύτιμοι για εμάς και αναγνωρίζουμε καθημερινά την προσπάθεια και τον ζήλο που επιδεικνύουν προκειμένου να βρίσκεται η εταιρεία μας στην ηγετική αυτή θέση

Στην Karatzas & Partners επιδιώκουμε να υπάρχει σεβασμός, επικοινωνία και  συνεργασία. Αποδεχόμαστε όλους και δεν κάνουμε διακρίσεις λόγω φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, εθνικότητας, θρησκευτικών πεποιθήσεων. Όλοι οι εργαζόμενοι είναι πολύτιμοι για εμάς και αναγνωρίζουμε καθημερινά την προσπάθεια και τον ζήλο που επιδεικνύουν, προκειμένου να βρίσκεται η εταιρεία μας στην ηγετική αυτή θέση.

Για το λόγο αυτό, φροντίζουμε να ανταποδίδουμε την προσφορά τους μέσα από τα ανταγωνιστικά πακέτα παροχών που προσφέρει η εταιρεία μας όπως, για παράδειγμα, η ομαδική ασφάλιση υγείας, η δυνατότητα εργασίας από το σπίτι (που εφαρμόζεται ήδη εδώ και ένα χρόνο από την εταιρεία μας), η παροχή 25 ημερών αδείας το χρόνο, η ευελιξία στο ωράριο εργασίας κ.α.

Σε μια εταιρεία, όπου οι εταίροι είναι περίπου ισοκατανεμημένοι μεταξύ ανδρών και γυναικών, τιμάμε καθημερινά τη γυναίκα και αναδεικνύουμε τον ιδιαίτερα σπουδαίο ρόλο της εργαζόμενης μητέρας. Στηρίζουμε έμπρακτα τις εργαζόμενες κατά τη διάρκεια της λοχείας, αλλά και κατά τη διάρκεια των πρώτων ετών ζωής των παιδιών τους, μέσω της άδειας μητρότητας, γονικών αδειών, αλλά και της δυνατότητας ευέλικτης εργασίας, ανάλογα με τις ανάγκες καθεμίας.

Δικηγορία και Καινοτομία: Πώς αξιοποιεί η Karatzas & Partners τις νέες τεχνολογίες στην παροχή των νομικών υπηρεσιών;

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της Karatzas & Partners είναι η καινοτομία και η πρωτοπορία, αυτό άλλωστε λέει και το motto μας, “Setting precedent”. Στόχος μας είναι να κοιτάμε πάντοτε πιο μπροστά από την εποχή μας. Γι’ αυτό, άλλωστε, είμαστε από τις πρώτες δικηγορικές εταιρείες στην Ελλάδα που χρησιμοποιούν την τεχνολογία artificial intelligence (AI) ενώ, παράλληλα, το 2019 αποκτήσαμε από την TUV Austria Hellas την πιστοποίηση ISO 27001:2013, που αποτελεί το διεθνές πρότυπο για την ασφάλεια και την προστασία των πληροφοριών ενός οργανισμού. Στόχος μας είναι να εντάξουμε στην εργασία μας επιπλέον νέες τεχνολογίες, αντίστοιχες με αυτές που αξιοποιούν μεγάλες δικηγορικές εταιρείες στο εξωτερικό.

Επιπλέον, η εταιρεία μας πρωτοπόρησε και κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού, καθώς είχαμε ήδη καταρτισμένο business continuity plan, το οποίο υποβάλλαμε σε stress test. Mε τον τρόπο αυτό, ήμασταν πλήρως προετοιμασμένοι για να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας remotely μόλις αυτό χρειάστηκε. Η εταιρεία μας συνέχισε και συνεχίζει απρόσκοπτα να παρέχει τις άρτιες και υψηλής ποιότητας νομικές υπηρεσίες της καθ΄ όλη τη διάρκεια της κρίσης και, για την επιτυχία αυτή, λάβαμε πολύ θετικά σχόλια από τους πελάτες μας.

Όσον αφορά στην post-Covid εποχή, εξετάζουμε διαρκώς το πώς διαμορφώνεται η νέα εργασιακή πραγματικότητα και το πώς θα προσαρμοστούμε σε αυτή, θέτοντας πάντοτε ως προτεραιότητα την ασφάλεια των εργαζομένων μας και διατηρώντας την εταιρική κουλτούρα και το sense of belonging που μας χαρακτηρίζει.

Πώς πιστεύετε ότι θα επηρεαστεί η παροχή των νομικών υπηρεσιών και ο ρόλος του δικηγόρου από την κρίση του κορωνοϊού;

Κάθε κρίση τείνει να μας θυμίζει πόσες αβεβαιότητες και κίνδυνοι υπάρχουν στην επιχειρηματική ζωή και ότι ο καταμερισμός των κινδύνων αυτών είναι κρίσιμος για κάθε συναλλαγή

Είναι ακόμη νωρίς για να μπορούμε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα. Μπορούμε, όμως, να πούμε με σχετική βεβαιότητα ότι η ψηφιοποίηση και η εργασία από το σπίτι είναι δύο τομείς που, στο μέλλον, θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του τρόπου, με τον οποίο παρέχονται οι νομικές υπηρεσίες.

Τώρα που οι δικηγόροι και οι πελάτες συνηθίσαμε να υποκαθιστούμε τις συναντήσεις με τηλεδιασκέψεις μέσω Zoom, Teams, Webex κλπ., δεν νομίζω να γυρίσουμε πίσω. Ιδίως, θα μειωθούν τα επαγγελματικά ταξίδια. Βέβαια, πάντοτε θα είναι πολύ χρήσιμη η ανθρώπινη επαφή για να κλείσει μια σημαντική συμφωνία, αλλά αντί να γίνονται τρεις γύροι συναντήσεων, μπορεί να γίνει μόνο ένας και οι υπόλοιποι να υποκατασταθούν από τηλεδιασκέψεις.

Σε ό,τι αφορά τα δικαστήρια, με τη βοήθεια και της πολιτείας, όλες οι έγγραφες διαδικασίες θα γίνονται ηλεκτρονικά. Επίσης, το γεγονός ότι ο κορωνοϊός επηρέασε τη λειτουργία των δικαστηρίων, αλλά όχι της διαιτησίας, δημιουργεί έναν επιπλέον λόγο να προτιμούν τα μέρη στο μέλλον τη διαιτησία, για την επίλυση των διαφορών τους.

Μια άλλη επίπτωση της κρίσης του COVID-19 θα είναι η εξάπλωση της χρήσης της ηλεκτρονικής υπογραφής που δίνει πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια, σε σχέση με τη χειρόγραφη υπογραφή και διευκολύνει ιδίως τις διεθνείς συναλλαγές.

Η εργασία από το σπίτι και η ευελιξία που παρέχει θα απασχολήσει πολύ όλες τις εταιρείες το επόμενο διάστημα. Εμείς, παρότι είχαμε τη δυνατότητα αυτή και πριν τον Covid, ήδη μελετάμε πώς θα την εξελίξουμε προς όφελος των εργαζομένων και της παραγωγικότητας και, ως πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, πραγματοποιήσαμε engagement sessions με δικηγόρους και διοικητικούς υπαλλήλους. Θα μελετήσουμε τα συμπεράσματα αυτά και τις νέες τάσεις και θα προσαρμόσουμε αντίστοιχα την πολιτική μας.

Τέλος, κάθε κρίση τείνει να μας θυμίζει (και στους δικηγόρους και στους πελάτες) πόσες αβεβαιότητες και κίνδυνοι υπάρχουν στην επιχειρηματική ζωή και ότι ο καταμερισμός των κινδύνων αυτών είναι κρίσιμος για κάθε συναλλαγή. Η κρίση του κορωνοϊού έχει ήδη δημιουργήσει σειρά νομικών ζητημάτων που θα αντιμετωπίζουν τα δικαστήρια για χρόνια. Παράλληλα, θα καταστήσει πολύ πιο σημαντικό ζήτημα, στις διαπραγματεύσεις κατάρτισης συμβάσεων, τη διατύπωση ρητρών για τη σημαντική δυσμενή μεταβολή των συνθηκών (ρήτρες MAC/ MAE).