Ο ρόλος του Paralegal στη σύγχρονη νομική πραγματικότητα

Δήμητρα Εύα Δωρή, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Στελεχών Νομικών Επαγγελμάτων

Paralegal σημαίνει στελέχος νομικών επαγγελμάτων με εξειδικευμένη κατάρτιση ή σπουδές στα νομικά επαγγέλματα. Ο paralegal είναι εν ολίγοις ο βοηθός του δικηγόρου που, λόγω του υποβάθρου του αφενός, και αφετέρου της πρακτικής του εμπειρίας στον νομικό κλάδο, είναι σε θέση να κατανοεί τις διαδικασίες και, ως εκ τούτου, να παρέχει ουσιαστική υπηρεσία υποστηρικτική προς τον δικηγόρο, πάντα με την καθοδήγηση και επίβλεψη αυτού.

Στη σύγχρονη απαιτητική εργασιακή καθημερινότητα ενός δικηγόρου, ο paralegal κατέχει θέση κλειδί, αφού ο ρόλος του είναι πολυσχιδής με πληθώρα αρμοδιοτήτων

Όπως ενδεικτικά: α) διοικητικά καθήκοντα, β) διεξαγωγή νομικής έρευνας και σύνταξη κειμένων και παρουσιάσεων και γ) δράσεις marketing και επικοινωνίας υπό την επίβλεψη του δικηγόρου με πελάτες για την πορεία της υπόθεσης. Ο ικανός paralegal είναι η ψυχή του γραφείου που συντονίζει κάθε λεπτομέρεια με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία του και την αποφόρτιση του δικηγόρου.

Τους Έλληνες paralegals, από τις αρχές του 2017, πλαισιώνει η Πανελλήνια Ένωση Στελεχών Νομικών Επαγγελμάτων(Greek Paralegal Association) που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία των αποφοίτων της χρονιάς 2015-2016, του προγράμματος Certified Paralegal Program της Νομικής Βιβλιοθήκης.

Σήμερα, η Πανελλήνια Ένωση Στελεχών Νομικών Επαγγελμάτων αναπτύσσεται διαρκώς με την εισδοχή νέων μελών τα οποία στηρίζει εμπράκτως, προσφέροντάς τους νέες επαγγελματικές προκλήσεις και ευκαιρίες, καθώς και μέσω της σταθερής παρουσίας της στα τεκταινόμενα στο νομικό χώρο.

Ποιο το μέλλον του Paralegal υπό το πρίσμα της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης;

Το επάγγελμα του paralegal φαίνεται ότι επαναπροσδιορίζεται, με την υγειονομική κρίση να αλλάζει τον χάρτη καθιερώνοντας την τηλεργασία, επιταχύνοντας τις διαδικασίες αυτοματοποίησης και εισαγωγής της τεχνητής νοημοσύνης στο νομικό επάγγελμα.

Οι ιδιαιτερότητες, ωστόσο, της φύσης του επαγγέλματος του paralegal που αφορούν, κυρίως, στις απαιτήσεις για ορθή κρίση και άμεση αξιολόγηση της εκάστοτε ανακύπτουσας κατάστασης υπό υψηλή πίεση και στρες, τον καθιστούν απαραίτητο και αναντικατάστατο λαμβάνοντας υπόψη ότι η ψηφιακή εποχή που διανύουμε σχεδόν αντικαθιστά τον άνθρωπο σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους με λογισμικά.

Ο σύγχρονος επαγγελματίας, άτακτα και αναγκαστικά, αποδέχεται ολοένα και περισσότερο την ψηφιακή εποχή. Η τεχνολογία κινείται με υψηλές ταχύτητες, έχοντας αντίκτυπο σε κάθε κλάδο ανεξαιρέτως. Η μετεκπαίδευση είναι πλέον δεδομένη, καθώς καλούμαστε να γνωρίζουμε τις ενημερωμένες εκδόσεις σε οτιδήποτε υπάρχει γύρω μας που διαρκώς μεταλλάσσεται καθημερινά και δεν μπορούμε να το προσεγγίσουμε δια ζώσης. Δεν είναι, άραγε, αυτή η πραγματικότητα άλλη μία πρόκληση για τον paralegal της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης;