Legal Geek Conference

To Legal Geek Conference, η ετήσια διοργάνωση του “Legal Geek”, πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, με τη φυσική παρουσία των συμμετεχόντων, τηρουμένων όλων των απαιτούμενων μέτρων που επιτάσσει η νέα (μετα-)πανδημική πραγματικότητα.

Με τη συμμετοχή ομιλητών από τον χώρο τόσο της δικηγορίας, όσο και της τεχνολογίας και των επιχειρήσεων, το 2ημερο συνέδριο περιελάμβανε διαδραστικά workshops, Q&A sessions με εκπροσώπους της αγοράς και παρουσιάσεις από παρόχους εργαλείων και υπηρεσιών τεχνολογίας.

Στο Legal Geek Conference συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, εταιρείες τεχνολογίας όπως οι Luminance, Definely και Lexoo, Legatics και ContractPodAi, αλλά και in-houseνομικοί σύμβουλοι επιχειρήσεων (BBC Studios, Chevron, Farfetch) και μέλη δικηγορικών εταιρειών (DLA Piper, Deloitte Legal, Freshfields, Clifford Chance) που παρουσίασαν την πορεία τους προς τον ψηφιακό και επιχειρηματικό μετασχηματισμό, μοιράσθηκαν best practices και τα οφέλη που τους προσέφερε η χρήση τεχνολογικών λύσεων.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν η καινοτομία και η πραγματικότητα του (ψηφιακού) μετασχηματισμού του νομικού επαγγέλματος, το οποίο θα πρέπει να υιοθετήσει νέες μεθόδους και διαδικασίες, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί πιο αποτελεσματικά στις ανάγκες των επιχειρήσεων.

Το συνέδριο δεν περιορίστηκε σε απλή παράθεση των εργαλείων που έχουν στη διάθεσή τους οι νομικοί σύμβουλοι, αλλά ανέδειξε τη σημασία της της πελατοκεντρικής προσέγγισης στην παροχή των νομικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τις αρχές του Design Thinking, για την επίλυση προβλημάτων και την επίτευξη ριζικών αλλαγών.

Η προσέγγιση αυτή επιτρέπει στις δικηγορικές εταιρείες ενσωματώνουν στη στρατηγική τους τις ανάγκες των πελατών, τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία και τις προϋποθέσεις επιχειρηματικής επιτυχίας, με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο.

Από τα θέματα που συζητήθηκαν δεν θα μπορούσε να λείπει και αυτό της ψυχικής υγείας και της ευημερίας στον χώρο εργασίας. “We are human beings, not human doings”, ανέφερε χαρακτηριστικά η Ruth Cooper-Dickson, Founder & CEO της CHAMPS, μιας συμβουλευτικής εταιρείας που συνεργάζεται με επιχειρήσεις με στόχο την προάσπιση και τη διασφάλιση της ψυχικής υγείας στο εργασιακό περιβάλλον.

H Cooper-Dickson τόνισε πόσο σημαντικό είναι για έναν εργαζόμενο να αφιερώνει ποιοτικό χρόνο στον εαυτό του και τις ανάγκες του, εξηγώντας πως η επίτευξη της ισορροπίας ανάμεσα στην επαγγελματική και την προσωπική ζωή ωφελεί όχι μόνον τον ίδιο τον εργαζόμενο, αλλά και την επιχείρηση.