KYC at a glance

Για την ταυτοποίηση του πελάτη σχεδόν στο σύνολο πλέον των παρόχων υπηρεσιών και προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, της κλοπής ταυτότητας, της οικονομικής απάτης και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, οι επιχειρήσεις αξιοποιούν την διαδικασία του KYC.

Oι επιχειρήσεις αξιοποιούν την διαδικασία του KYC

Πιο συγκεκριμένα, η ταυτοποίηση μπορεί να πραγματοποιηθεί με την επίδειξη επίσημων εγγράφων των αρχών του εκάστοτε κράτους, όπως της ταυτότητας, του διαβατηρίου, της άδειας οδήγησης, ενώ ορισμένες φορές μπορεί να ζητηθούν λογαριασμοί κοινής ωφέλειας ή άλλες βεβαιώσεις της διεύθυνσης του πελάτη. Στην περίπτωση νομικών προσώπων, μπορεί να ζητηθεί η προσκόμιση βεβαίωσης για την ταυτοποίηση του διευθύνοντος του νομικού προσώπου ή της εταιρικής έδρας. Ο έλεγχος αξιοπιστίας μπορεί να συμπληρωθεί με την λήψη πληροφοριών από ανοιχτές πηγές, όπως αριθμούς εγγραφής στα δημόσια επιμελητήρια, ή ετήσιες οικονομικές εκθέσεις.

Μετά τη συλλογή των στοιχείων στο πλαίσιο του KYC, ακολουθεί η εξακρίβωση περί της αναφοράς ή μη των εν λόγω προσώπων ή οργανισμών σε λίστες των αρχών. Στόχος αυτών των λιστών είναι η δυνατότητα εντοπισμού των προσώπων που είναι ύποπτοι για εμπλοκή σε παράνομες δραστηριότητες, η εξακρίβωση της δικαιοδοσίας με την οποία θα επιβληθούν τυχόν διεθνείς κυρώσεις, η παροχή πληροφοριών για τυχόν συμμετοχή σε υποθέσεις διαφθοράς ή νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αλλά και ο εντοπισμός των λεγόμενων PEP’s (Politically Exposed Persons), των πολιτικών εκτεθειμένων προσώπων, αλλά και πιθανώς των οικείων τους και των συνεργατών τους, τα οποία θεωρούνται ύποπτα για συμμετοχή σε υποθέσεις διαφθοράς ή δωροδοκίας.

Στην Ελλάδα, μέσω του gov.gr, λειτουργεί η υπηρεσία eGov-KYC (Know Your Customer)

Στην Ελλάδα, μέσω του gov.gr, λειτουργεί η υπηρεσία eGov-KYC (Know Your Customer), η οποία προσφέρει την δυνατότητα για ψηφιακή προσκόμιση εγγράφων του δημοσίου για τη βεβαίωση στοιχείων του πολίτη σε φορείς του ιδιωτικού τομέα (Πιστωτικά Ιδρύματα και Χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς). Συγκεκριμένα, με την  συγκατάθεση του πολίτη μπορούν να αντληθούν τα δεδομένα που απαιτούνται βάσει του Ν. 4557/2018 για την εξακρίβωση και την επαλήθευση της ταυτότητας, των στοιχείων επικοινωνίας, επαγγελματικής δραστηριότητας και ετήσιων εισοδημάτων τους. Στόχος σε κάθε περίπτωση είναι η προώθηση της ασφάλειας των συναλλαγών και η διευκόλυνση της οικονομίας.