Η κανονιστική συμμόρφωση επαναπροσδιορίζει τη λειτουργία του εσωτερικού νομικού συμβούλου

Παναγιώτης Αλεξανδράκης, Διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών & Κανονιστικής Συμμόρφωσης ΗΡΩΝ

Σε μια περίοδο όπου η ενέργεια μονοπωλεί το ενδιαφέρον επιχειρήσεων και καταναλωτών, ο Διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών & Κανονιστικής Συμμόρφωσης των Εταιρειών ΗΡΩΝ, Παναγιώτης Αλεξανδράκης, μας μιλά για τις προκλήσεις που αναμένονται στο ενεργειακό τοπίο τα επόμενα χρόνια, τον ρόλο του νομικού τμήματος στην επίτευξη της πράσινης μετάβασης, την αλληλεπίδραση της κανονιστικής συμμόρφωσης με τον ρόλο του δικηγόρου, αλλά και τα «συστατικά» για την καλή λειτουργία μιας ομάδας.

  • Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς και την επαγγελματική σας διαδρομή. Ποια ήταν τα πρώτα σας βήματα στη δικηγορία και πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με την αγορά της ενέργειας;

Μετά τις Πτυχιακές μου Σπουδές (Maîtrise) στη Γκρενόμπλ (Université Pierre Mendès France – Grenoble II) (1987-1991), ακολούθησε το πρώτο μου Μεταπτυχιακό (D.E.A.) στο Δίκαιο των Επιχειρήσεων (Droit des Affaires) από το Université Paris-Panthéon-Assas / Paris II, France (1991-1992). Στη συνέχεια, από ακαδημαϊκής πλευράς, απέκτησα τον δεύτερο Μεταπτυχιακό μου τίτλο, ήτοι M.Sc. in Business Studies for Law Practitioners (με Διάκριση) από το ALBA (Athens Laboratory of Business Administration) (1999-2001). Σε επαγγελματικό επίπεδο, μετά την Δικηγορική μου Άσκηση και τις πρώτες προσπάθειες στην ελεύθερη δικηγορία, ήρθε ένα μεγάλο σχολείο της πράξης: ο Όμιλος Εταιρειών Θεοχαράκη (1997-2005) και δη η επαγγελματική μου παρουσία δίπλα σε έναν πολύ σπουδαίο Έλληνα, επιχειρηματία και ζωγράφο, τον κ. Βασίλη Θεοχαράκη, τον οποίο πάντα θα τιμώ για την στήριξή του στα πρώτα ουσιαστικά επαγγελματικά μου βήματα. Στη συνέχεια, ακολούθησε η απόκτηση της ιδιότητος του δικηγόρου και στην Κύπρο (Δικηγορικός Σύλλογος Λευκωσίας) το 2005 και η συνεργασία μου με την G4S (2005-2009). Αμέσως μετά, στις αρχές του 2010, ξεκινά το υπέροχο ταξίδι μου στο χώρο της ενέργειας, με την ευκαιρία που μου έδωσε ο Όμιλος Εταιρειών ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και δη δύο άνθρωποι που πάντα θα ευχαριστώ για τις πολύωρες τότε συναντήσεις μας για το ενδιαφέρον συνεργασίας που είχα εκδηλώσει και τελικά για τη θετική τους αξιολόγηση και την εμπιστοσύνη που μου επέδειξαν, ο κ. Άγγελος Μπενόπουλος, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και νυν Εντεταλμένος Σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο οποίος είχε την ευθύνη για τη στελέχωση του Ομίλου σε επίπεδο ανώτατης διοίκησης και η Κα Δήμητρα Χατζηαρσενίου, Head of Legal Department της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Εταιρική Γραμματέας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ & ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, «ανοίγοντάς μου την πόρτα» για τον διορισμό μου στη θέση του Νομικού Συμβούλου & Εταιρικού Γραμματέα των εταιρειών ΗΡΩΝ. Ευτύχησα λοιπόν να βρεθώ, την «κατάλληλη στιγμή» στο «κατάλληλο μέρος»: εισήλθα στην αγορά της ενέργειας όταν περίπου ξεκινούσε την «απελευθέρωσή» της και όταν ένας παγκόσμιος παίκτης του χώρου της ενέργειας, η GAZ DE FRANCE SUEZ (νυν ENGIE) είχε αποφασίσει (2009) να επενδύσει, αποκτώντας το 50% του μετοχικού κεφαλαίου των εταιρειών ενέργειας ΗΡΩΝ του ταχύτατα αναπτυσσόμενου Ελληνικού Ομίλου Εταιρειών ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με έντονη εξωστρέφεια και πλήθος διαφορετικών δραστηριοτήτων. Σήμερα κατέχω τη θέση του Διευθυντή Νομικών Υπηρεσιών ΗΡΩΝ, του Υπεύθυνου Κανονιστικής Συμμόρφωσης ΗΡΩΝ (Πιστοποιημένος Compliance Officer από την TÜV AUSTRIA HELLAS από το 2022) και του Εταιρικού Γραμματέα ΗΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. & ΗΡΩΝ ΙΙ ΒΟΙΩΤΙΑΣ Α.Ε., θυγατρικές πλέον κατά 100% του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

  • Θα ξεχωρίζατε κάποιο «ορόσημο» στην μέχρι τώρα πορεία σας;

Τη συμμετοχή στη διοικητική ομάδα του ΗΡΩΝα, με το «κτίσιμο», πέραν των άλλων, της Διεύθυνσης Νομικών Υπηρεσιών ΗΡΩΝ «εκ του μηδενός» με υπερεντατική προσωπική δουλειά, απόλυτη εμπιστοσύνη και στήριξη από τη Διοίκηση, τεράστια αποθέματα αντοχής και περιβάλλον απόλυτης επαγγελματικής «μοναξιάς» αφού από το 2010 έως το τέλος του 2017 ήμουν ο μόνος δικηγόρος των εταιρειών ΗΡΩΝ, ήτοι των ΗΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε., (πρώην ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ Α.Ε.) & ΗΡΩΝ ΙΙ ΒΟΙΩΤΙΑΣ Α.Ε., πλέον και με τις θυγατρικές αυτών στην Ελλάδα, στην Κύπρο, την Αλβανία, τη Σερβία, τη Βουλγαρία και την Β. Μακεδονία (σύντομα και σε άλλες χώρες). Σκεφθείτε ότι όταν ήρθα στον ΗΡΩΝα είμασταν λιγότεροι από 15 άτομα («διοικητικοί») και σήμερα πλησιάζουμε τους 250(!) μόνο στα γραφεία της Αθήνας ενώ δεν είχαμε πελάτες λιανικής στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και σήμερα αριθμούμε πάνω από 315.000 πελάτες στην ηλεκτρική ενέργεια και 25.000 πελάτες στο φυσικό αέριο! Από το τέλος του 2017 και μετά, εξαιρετικοί συνάδελφοι ήλθαν σιγά-σιγά δίπλα μου, η Κατερίνα Ζερβομπεάκου, ο Ανδρέας Σακελλαρόπουλος και πιο πρόσφατα η Μαρία Τσαμπά και η Χριστίνα Λάγιου, μαζί με την ασκούμενη συνάδελφο Ιωάννα Στογιαννάρη, για να φτιάξουμε μαζί την «ομάδα» που έχουμε σήμερα, συναδέλφους που ευχαριστώ από καρδιάς, προσωπικά, για την καθημερινή προσπάθειά τους. (201)

  • Ποια θεωρείτε ότι θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στην αγορά της ενέργειας τα επόμενα χρόνια;

Πολύ σημαντική αλλά και ταυτόχρονα δύσκολη ερώτηση! Θα επιλέξω να αναφερθώ σε δύο κρίσιμα ζητήματα: Αφ’ ενός στην αποκατάσταση της «ενεργειακής ειρήνης» μετά την «ενεργειακή κρίση», η οποία ξεκίνησε πριν ακόμα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και πρέπει να επισημανθεί ότι, δυστυχώς, η συνέχιση του πολέμου εγκυμονεί κινδύνους για το διεθνές ενεργειακό σύστημα και την παγκόσμια οικονομία, με προφανείς κοινωνικές συνέπειες. Και επειδή, εχθρός του κακού μπορεί να αποδειχθεί το χειρότερο, ευελπιστώ ότι η κρίση που μόλις ξέσπασε στη Μέση Ανατολή δεν θα επιτείνει, πόσο μάλλον χειροτερεύσει, την ενεργειακή κρίση! Αφ’ ετέρου (κυρίως) η αποθήκευση της ενέργειας, καθώς, ειδικά στην Ελλάδα δεν υπάρχουν επαρκείς υποδομές αποθήκευσης φυσικού αερίου και άλλων μορφών ενέργειας. Με δεδομένο ότι οι αγορές ενέργειας λειτουργούν δυναμικά, η δυνατότητα αποθήκευσης μπορεί να μειώσει τις τιμές όταν δημιουργούνται συνθήκες ανόδου, κάτι που θα έχει τεράστια αξία για τους καταναλωτές και την οικονομία της χώρας. Στο σημείο αυτό θα χαρακτήριζα ως μεγάλης (έως κομβικής) σημασίας το σχέδιο της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στην Καβάλα δεδομένου ότι για την Ελλάδα δημιουργείται μια σημαντική ευκαιρία καθώς αναβαθμίζεται ο ρόλος της αφού, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, μπορούν να δημιουργηθούν στη χώρα μας, σταθμοί αεριοποίησης του υγροποιημένου φυσικού αερίου.

  • Ποια είναι η συμβολή του νομικού τμήματος στην επίτευξη της πράσινης μετάβασης στις εταιρείες ΗΡΩΝ;

Η Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών μας μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως «trusted business partner ΗΡΩΝ»! Μέσω της αδιάλειπτης (24/7!) συνεργασίας με όλες τις διευθύνσεις των Εταιρειών ΗΡΩΝ αλλά και με την μητρική μας εταιρεία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ και τις κεντροποιημένες υπηρεσίες της, με εξαιρετικά ποιοτικούς συναδέλφους, «εκπαιδευτήκαμε» και συνεχίζουμε να «εκπαιδευόμαστε» να σκεφτόμαστε ως μηχανικοί, οικονομολόγοι, marketeers κ.ο.κ. ενώ προσπαθούμε να «εκπαιδεύουμε» τους μη-νομικούς συναδέλφους μας, να «σκέφτονται», στο βαθμό που απαιτείται, ως νομικοί σύμβουλοι, ώστε να επιτυγχάνεται το βέλτιστο αποτέλεσμα για τις Εταιρείες ΗΡΩΝ, τις θυγατρικές αυτών καθώς και τους μετόχους τους ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. & ΤΕΡΝΑ Α.Ε..

Επικεντρώνοντας τώρα στα πλέον «πράσινα projects», θα επισημάνω δύο από αυτά: (α) τις συμβάσεις πώλησης ενέργειας (Power Purchase Agreements – PPAs), με τις οποίες η ΗΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. υπό την ιδιότητα του Προμηθευτή και η Optimus Energy, θυγατρική της ΗΡΩΝ ΙΙ ΒΟΙΩΤΙΑΣ Α.Ε., υπό την ιδιότητα του μεγαλύτερου Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦοΣΕ) στην Ελληνική αγορά, υλοποιούν συμβάσεις δίνοντας εξατομικευμένες λύσεις πράσινης ενέργειας και παρέχοντας ανταγωνιστικότερο και προβλέψιμο κόστος ενέργειας σε ενεργοβόρους βιομηχανικούς και εμπορικούς καταναλωτές και (β) το μοναδικό στην Ελληνική αγορά Πρόγραμμα ΗΡΩΝ ΕΝ.Α. (τα αρχικά των λέξεων: Ενεργειακή Ανεξαρτησία), στο οποίο είχα την χαρά και την τιμή να συμμετάσχω ως μέλος της Ομάδας Εργασίας από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε, στις αρχές του 2020 ως ιδέα του Προέδρου Δ.Σ. των Εταιρειών ΗΡΩΝ και γκουρού της ενέργειας στην Ελλάδα κ. Γεωργίου Κούβαρη, του πιο δυνατού «problem solver» που έχω γνωρίσει: με απλά λόγια του Προγράμματος που δίνει, από τις αρχές του 2021, την ευκαιρία στον Έλληνα καταναλωτή, με τη συμμετοχή του, να «αποκτήσει» ένα τμήμα παραγωγής ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά πάρκα του ΗΡΩΝΑ και της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ για 20 χρόνια και να γίνει ένα είδος «prosumer» (producer – consumer).

Η κανονιστική συμμόρφωση εξελίσσεται πλέον σταδιακά σε χώρο επαναδιατύπωσης της λειτουργίας του νομικού/δικηγόρου

Χωρίς να χρειάζεται να έχει δική του ταράτσα, ούτε να μπλέξει με πολύχρονες διαδικασίες μελέτης και εγκατάστασης φωτοβολταϊκού στη στέγη του σπιτιού του ή της επιχείρησής του! Με το νομικό πλαίσιο πλήρως εγκατεστημένο και επικαιροποιούμενο όποτε αυτό απαιτείται, αφού το Πρόγραμμα ΕΝ.Α. είναι δυναμικό και εξελίσσεται συνέχεια, η αξία (σε €) της παραγόμενης ενέργειας εμφανίζεται ως έκπτωση στο λογαριασμό του καταναλωτή. Ενδεικτικά και μόνον, θα αναφέρω ότι για το 2023, η συμμετοχή στο Πρόγραμμα ΗΡΩΝ ΕΝ.Α. προβλέπεται να έχει «απόδοση» περίπου 22%. “Last but not least”: με τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα ΕΝ.Α., ο καταναλωτής μειώνει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα και συμμετέχει ενεργά στην παγκόσμια επανάσταση της καθαρής ενέργειας!

  • Πιστεύετε ότι ο κλάδος της δικηγορίας μπορεί να συμβάλει πρακτικά στην Κανονιστική Συμμόρφωση; Μιλήστε μας για την προσωπική σας εμπλοκή σας όπως και για την εμπλοκή του νομικού τμήματος γενικότερα

Η κανονιστική συμμόρφωση, με όλο και πιο συχνές νομοθετικές παρεμβάσεις σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, που ενσωματώνει πλέον την επιχειρηματική ακεραιότητα και την εταιρική διακυβέρνηση, την καταπολέμηση του Ξεπλύματος Χρήματος & Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας – Anti Money Laundering (AML), την προστασία καταναλωτών & επενδυτών, την φοροδιαφυγή και την φοροαποφυγή, τη σύγκρουση συμφερόντων, τον Κώδικα Ηθικής & Δεοντολογίας, τις καταγγελίες δυσλειτουργιών (Whistleblowing), την βία και παρενόχληση στην εργασία, τα ζητήματα ESG (Environmental, Social & Governance), την επεξεργασία Προσωπικών Δεδομένων, σχηματίζει ένα πυκνό νομοθετικό πλέγμα, που αφ’ ενός διασφαλίζει μία διαφανή και υγιή εταιρική δραστηριότητα και αφ’ ετέρου απαιτεί ειδική γνώση, συνεχή παρακολούθηση και συνολικότερο συντονισμό. Και μάλιστα, όλα τα ανωτέρω επιβάλλονται σε τέτοιο βαθμό, ώστε ο Υπεύθυνος Κανονιστικής Συμμόρφωσης να θεωρείται πλέον «στρατηγικός εταίρος στην εταιρική διακυβέρνηση», η δε κανονιστική συμμόρφωση να διαδραματίζει αντίστοιχα στρατηγικό ρόλο στην αναζήτηση αξίας στον οργανισμό/επιχείρηση. Η λογική της κανονιστικής συμμόρφωσης στοχεύει όχι μόνο στο να γίνεται σεβαστή η νομιμότητα, αλλά και (ιδίως πλέον) στην ενίσχυση της αξίας του εκάστοτε οργανισμού. Στη διαμόρφωση δηλαδή ενός επιχειρησιακού περιβάλλοντος που θα ενισχύει την καλή φήμη της επιχείρησης, καθιστώντας την έτσι ελκυστική σε εταιρικές συνεργασίες, σε χρηματοδότηση ή και χώρο εργασίας ιδιαίτερα ταλαντούχων ανθρώπων. Ενώ, λοιπόν, η κανονιστική συμμόρφωση ξεκίνησε με μία, μάλλον, νομικά αμυντική λογική -ακόμη και όταν η έννοια επεκτάθηκε στη δεοντολογία, τα ethics- εξελίσσεται πλέον σταδιακά σε χώρο επαναδιατύπωσης της λειτουργίας του νομικού/δικηγόρου.

Επισημαίνοντας για μία ακόμη φορά το πόσο τυχερό θεωρώ τον εαυτό μου που τα τελευταία 13,5 χρόνια είμαι νομικός σύμβουλος/δικηγόρος/εταιρικός γραμματέας των Εταιρειών ΗΡΩΝ, από το Ιούνιο του 2013, όταν η Κανονιστική Συμμόρφωση δεν ήταν καν στο radar των περισσότερων επιχειρήσεων, ορίστηκα Compliance Officer των εταιρειών ΗΡΩΝ. Από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2023 διετέλεσα Υπεύθυνος Κανονιστικής Συμμόρφωσης και Μέλος της Επιτροπής Κανονιστικής Συμμόρφωσης της (εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών) ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε. Από τον 7/2022 είμαι Πιστοποιημένος ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ (Compliance Officer) από την ΤÜV AUSTRIA. Όντας απολύτως πεπεισμένος ότι η κανονιστική συμμόρφωση επαναπροσδιορίζει τη λειτουργία, σε κάθε περίπτωση, του εσωτερικού νομικού συμβούλου, εμπλέκω βαθμιαία όλο και περισσότερα μέλη της νομικής ομάδας στο project «Κανονιστική Συμμόρφωση ΗΡΩΝ» δοθέντος ότι από το 2022 οι εταιρείες ΗΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. και ΗΡΩΝ ΙΙ ΒΟΙΩΤΙΑΣ Α.Ε. αποτελούν Σημαντικές Θυγατρικές της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε., οι οποίες βάσει του N. 4706/2020 (A’ 136/17.07.2020) για την «εταιρική διακυβέρνηση ανωνύμων εταιρειών» έχουν αυξημένες υποχρεώσεις κανονιστικής συμμόρφωσης.

  • Περιγράψτε μας μια τυπική μέρα με την ομάδα σας στο νομικό τμήμα. Πώς οργανώνετε την εργασία σας; Υπάρχει κάποια καινοτόμος πρακτική που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;

Θα μου επιτρέψετε να επισημάνω ότι η Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών μας έχει πάρει διαζύγιο και μάλιστα όχι ακριβώς αυτό που θα χαρακτηρίζαμε ως «συναινετικό», με την έννοια της «τυπικής ημέρας»! Όντας σε συνεχή διάδραση με όλες τις Διευθύνσεις των Εταιρειών ΗΡΩΝ και των θυγατρικών αυτών, έχουμε την «υποχρέωση» να αντιμετωπίζουμε καθημερινά ερωτήσεις, αιτήματα, προκλήσεις που αφορούν ευρύτατο φάσμα τομέων του δικαίου και μάλιστα με όσο το δυνατόν πιο «επιχειρηματική» ματιά. Κάθε Δευτέρα ή γενικά την πρώτη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδος, οργανώνω μία συνάντηση «ανακεφαλαίωσης και προγραμματισμού εργασιών» της Διεύθυνσης, παρουσιάζοντας η/ο κάθε συνάδελφος τις υποθέσεις με τις οποίες ασχολείται και προσπαθώντας να προγραμματίσουμε τις εργασίες της Διεύθυνσης για την εβδομάδα που ξεκινά, τις περισσότερες φορές, μέχρι να τελειώσουμε τη σύσκεψή μας, έχουν προκύψει νέες προτεραιότητες που αναιρούν ή τουλάχιστον αλλάζουν τη σειρά των προηγουμένων! But that’s (a lawyer’s) life!

Σε κάθε περίπτωση όμως, για την οργάνωση της εργασίας μας, έχουμε «επιβάλλει» -και οφείλω να ομολογήσω ότι τηρείται σε πολύ μεγάλο βαθμό (πάντα με περιθώρια βελτίωσης!)- την υποβολή γραπτών ερωτημάτων/αιτημάτων (μέσω email) από τις υπόλοιπες Διευθύνσεις των Εταιρειών μας με απαραίτητη (“sine qua non”!) τη δήλωση επιθυμητής ημερομηνίας παράδοσης από τον εκάστοτε αιτούντα. Όμως το «βασικότερο συστατικό» για την επιτυχημένη οργάνωση της εργασίας της Διεύθυνσης Νομικών Υπηρεσιών μας, (όπως πιστεύω και όλων των νομικών τμημάτων, απανταχού της γης!) είναι η χημεία των μελών της ομάδος όπως και γενικότερα η χημεία, η ομαδικότητα και το καλό πνεύμα συνεργασίας με όλα τα τμήματα των Εταιρειών μας και το (πλήρως κατηρτισμένο, εξαιρετικά έμπειρο και προπαντός, αξιοθαύμαστα ψύχραιμο) top management (Γενικός Διευθυντής κ. Λουκάς Δημητρίου)! Εμείς, ως ΗΡΩΝ, τα έχουμε όλα – αλλά ας επικεντρωθούμε στη Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών: εδώ εκτιμώ ότι η απόλυτη ευθύνη, τα σωστά και τα σφάλματα είναι όλα δικά μου! Για την ενίσχυση της ομαδικότητας, προσπαθώ να εμπλέκω τουλάχιστον δύο συναδέλφους ανά υπόθεση. Ο σχεδιασμός μου κατατείνει στο «όλοι μπορούν να ασχολούνται με όλα»!

Το βασικότερο «συστατικό» για την επιτυχημένη οργάνωση της εργασίας της Διεύθυνσης Νομικών Υπηρεσιών μας είναι η χημεία των μελών της ομάδος

Να έχουν την δυνατότητα όλοι να αναπληρώνουν όλους – έτσι η ομάδα δεν εμφανίζει κενά όταν υπάρχουν απουσίες! Και επίσης, έτσι όλοι μπορούν να εργαστούν συμπληρωματικά με όλους! Κριτήρια για να μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο σχεδιασμός, αν και οφείλει να είναι απόλυτα δυναμικός: η σωστή αρχική επιλογή συνεργατών και η (προσπάθεια για) συνεχή παρουσία μου δίπλα στους συνεργάτες μου. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του νομικού συμβούλου για να είναι μέλος της ομάδας μας; Δεν θα σταθώ στα καθαρά νομικά, τα οποία είναι όλα αυτονόητα πέραν ίσως της γνώσης του δικαίου της ενέργειας, το οποίο είναι πάντοτε επιθυμητό. Προτιμώ να σταθώ περισσότερο στα «προσωπικά», στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των συνεργατών μου, τα οποία θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικότερα των νομικών! Είναι λοιπόν η διάθεση για δουλειά, η πρόθεση για ένταξη στο εταιρικό περιβάλλον ΗΡΩΝ και ευρύτερα του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ομαδικότητα, η συναδελφικότητα, η συνδυαστική αλλά και αναλυτική σκέψη, η φυσική αντοχή, η καλή διαχείριση του χρόνου και, όσο και εάν φανεί παράξενο ενδεχομένως, η καλή αίσθηση του χιούμορ! Για να κλείσουμε ευχάριστα την παρούσα συνέντευξη για την οποία σας ευχαριστώ θερμά, θα ήθελα να επισημάνω πώς θεωρώ πολύ χρήσιμο, με την ένταση που διακρίνει την καθημερινότητά μας, να μπορούμε να ξεπερνάμε όλοι μαζί τις καταστάσεις που δεν είναι πάντοτε ευχάριστες, με ένα αστείο, που θα απαντηθεί με ένα άλλο αστείο και θα «αποσυμπιέσει» το βαρύ κλίμα που μπορεί να δημιουργείται στη διάρκεια της ημέρας (ενίοτε και της νύχτας…).